اسپیلینت بینی دارای دو نوع خارجی و داخلی است. نوع خارجی آن با عنوان گچ بینی نیز شناخته می شود. نوع داخلی آنها ، با نام تامپون شناخته می شوند. این اسپلینت ها ، قطعات پلاستیکی یا سیلیکونی هستند که برای تثبیت بینی بعد از عمل رینوپلاستی استفاده می‌شود. قبل از ترک مرکز درمانی ، جراح بینی به شما توضیح خواهد داد که چگونه از آنها مراقبت کنید و چقدر باید در محل خود ، ثابت باقی بماند.

 

اسپلینت بینی - دکتر اردوان تاج دینی

 

اسپلینت بینی برای چه هدفی استفاده می‌شود؟

اسپلینت داخلی یا تامپون بینی ، درون سوراخ‌های بینی قرار داده می‌شود. هدف از قرار دادن آن در داخل بینی ، پیشگیری از چسبیدن مخاط به دیواره بینی است.
اسپلینت خارجی یا گچ بینی که در خارج از بینی قرار می‌گیرد و با چسب‌های پزشکی یا باند به محل مورد نظر متصل می‌شود و معمولاً پس از چند روز از روی بینی برداشته خواهد شد.

استفاده از این اسپلینت های بینی ، دو هدف مهم را دنبال می کند:

  • تثبیت بافتی که جراحی روی آن انجام شده است.
  • محافظت از بینی در طول فرآیند بهبودی.

آیا نوع جراحی ، در انتخاب نوع اسپلینت بینی دخیل است؟

  • در عمل زیبایی ، که برای تغییر ظاهر بینی و بهبود تنفس انجام می‌شود ، گچ بینی بر روی بینی قرار می‌گیرد تا بافت بینی که تحت درمان قرار گرفته است ، تثبیت شود و با فرم و شکل جدید بینی سازگار گردد.
  • در سپتوپلاستی که یک روش جراحی برای صاف کردن سپتوم منحرف است ، تامپون در هر سوراخ بینی قرار داده می‌شوند. این اسپلینت بینی داخلی ، سپتوم را تثبیت کرده و به کاهش خونریزی‌ کمک کند.

این قطعات چه کاری انجام می دهد؟

  • گچ بینی در روزهای بعد از جراحی ، از بینی مراقبت می کند تا به طور تصادفی ضربه نخورد و در واقع بعنوان یک ضربه گیر از بینی محافظت می‌کند. گچ بینی به شکل یک ذوزنقه است. قسمت باریک‌تر آن روی پل بالای بینی قرار می‌گیرد و قسمت پهن‌تر می‌تواند قسمت پایین بینی را پوشش دهد.
  • اسپلینت داخلی لوله‌های کمی خمیده‌ای هستند که اولاً سوراخ‌های بینی را باز نگه می‌دارند و ثانیا کمی به داخل حفره بینی نفوذ می‌کنند.

نکات پس از برداشتن گچ بینی

گچ بینی یا همان اسپلینت بینی خارجی ، معمولاً به مدت یک یا دو هفته پس از عمل در جای خود باقی می‌ماند. البته ، مدت زمان ماندن آن روی بینی بسته به راحتی فرد ، بین ۵-۱۲ روز متغیر است.

در اینجا چند نکته در مورد باید ها و نباید ها آورده شده است:

  • پزشک قبل از مرخص شدن شما از مرکز درمانی ، دستورالعمل‌های لازم در اختیار شما قرار می دهد.
  • از لمس کردن گچ بینی تا زمان برداشته شدن آن ، خودداری کنید.
  • اگر گچ بینی تان شل شد یا افتاد ، به پزشک مراجعه کنید تا اقدامات لازم را انجام دهد.
  • هر چند بسیاری شکل ظاهری اسپلینت بینی را به دلیل ناخوشایند بودن آن دوست ندارند اما این حالت موقتی است و پس از سپری شدن دوره لازم ، برداشته خواهد شد.

اگر گچ بینی شل شد چه باید کرد؟

در موارد نادر ، در طول دوره بهبودی ممکن است اسپلینت بینی خارجی شل ‌شود. در چنین شرایطی باید با پزشک تماس بگیرید.

گچ بینی چه زمان برداشته می شود؟

اسپلینت بینی خارجی اغلب در روز هفتم پس از جراحی برداشته می شود. لازم است قبل از مراجعه به مطب ، دوش بگیرید تا آب کاملاً روی بینی شما جریان یابد و گچ را شل کند. این کار کمک می کند تا گچ بینی ، راحت‌تر برداشته شود.

آیا برداشتن اسپلینت بینی داخلی دردناک است؟

بسیاری از بیماران هنگام مراجعه به مطب پزشک برای برداشتن اسپلینت ، بخاطر ترس از دردناک بودن بیرون کشیدن آن ، وحشت دارند اما واقعیت این ست که اغلب بیماران ، درد کمی را تجربه می کنند. بیشتر بیماران گزارش کرده اند که در زمان برداشتن آن ، فشار کمی را احساس می‌کنند و این فاز ، تنها کمی درد دارد.

آیا می‌توان با تامپون ، از راه بینی تنفس کرد؟

اسپلینت بینی داخلی یک ابزار موقتی است که تنها برای مدت زمان کوتاهی در بینی قرار می گیرد. در این دوره ، تنفس طبیعی به دلیل وجود این قطعات مختل می‌شود. پس از برداشتن آن ، تنفس به حالت عادی باز می‌گردد.